Statybinės atliekos ir jų utilizavimas

Statybinės atliekos tampa vis aktualesnė problema, dėl to jog kuo toliau tuo daugiau senų pastatų yra griaunama. Todėl po pastatų griovimo lieka labai daug gruzo atliekų, blokelių, apšiltinimo medžiagų, vatos, tinko, grindų dangos bei kitų statybinių atliekų. Jeigu atliekate smulkiu griovimo darbus, geriausia yra griovimo metu dėti šias statytinės atliekas į bulvių maišus medžiaginius, jie tvirti, ir patogu bus nešti iki transporto priemonės. Jeigu planuojate griauti namą, ar atlikti kapitalinį buto remontą, tuomet rekomenduojame išsinuomoti ir pasistatyti kieme statybinių atliekų konteinerį, ir atsivesti rankovę nuo jo iki jūsų buto lango. Tuomet visada galėsite tiesiai viska mesti į konteinerį, bei nereikės nešioti.

Statybinės atliekos

Griovimo metu susidarusios medžiagos būna dviejų tipų, atliekas kurias galite naudoti ne pagal paskirtį, ir inertinės atliekos kurių niekur negalima naudoti. Pirmiausia pakalbėkime apie atliekų panaudojimą antrą kartą. Taigi medienos atliekos nuo stogo arba griaunant karkasinį namą puikiai tiks žiemą kurenimui. Jums tereikės supjaustyti pagal krosnies išmatavimus ir mediena taps malkomis. Statybinės atliekos – gruzas. Gruza galite griovimo metu trupinti ir malti, tuomet maltos frakcijos gruzas bus puikus kelio lyginimo elementas arba sklypo pakėlimo medžiaga, jeigu nesugalvosite kam reikėtų gruzo, galite pasiūlyti kaimynams ar kitiems žmonėms per skelbimus.

Griaunant senus namus, visada pirmiausia reikės nuardyti stogą. Kadangi seni namai visi turi asbestinę stogo dangą reikia žinoti kelis dalykus apie ją. Pirmiausia ji kenkia plaučiams, dėl smulkios frakcijos dulkių kurios įsminga į plaučius ir padaro didelę žalą jiems. Todėl dirbant su asbestu, būtina jį drėkinti, kad dulkės nekiltu į orą, taip pat naudoti apsaugines pirstines, respiratorių, bei akinius. Asbesto jokiu būdu negalima trupinti, pjauti, jį galima tiktai nukelti pilnais lakstais, ir išvežti priduoti į tam skirtas aikšteles, kurios priima asbestinę dangą. Jeigu turite nedidelį kiekį galite pagal skelbimus rasti įmonę kuri užsiima šios atliekos utilizavimu.

Kaip matote statybinės atliekas galima panaudoti ir antrą karta, bet nevisada. Todėl prieš išmesdami, pagalvokite kur galėtumėte pritaikyti vieną ar kitą atlieką, taip sumažinsite gamtos teršimą, bei sutaupysite pinigų.

About the author